Winter: Gember

Gisten met gember

Nu het winter is en grondstoffen in de natuur toch wat schaarser zijn wijk ik uit naar een andere vorm van onkruid. Namelijk producten uit de supermarkt! Helaas is voedselverspilling een groot probleem. Voedsel wat blijft liggen in de schappen of jouw koelkast, of een datum op de verpakking heeft staan die verstrijkt belandt bij veel mensen in de prullenbak. Heel veel eten en drinken is gewoon nog goed na de houdbaarheidsdatum. Kijk, ruik en proef dus altijd even voor je het weggooit. 

Er zijn allerlei groentes en fruit uit de supermarkt die je kunt gebruiken om zelf verder te kweken. Wist je dat je bosje lente ui gewoon doorgroeit als je het in een glas water zet? Knoflooktenen vormen een nieuwe bol als je ze in de grond plant. Maar ook zaden en pitten van allerlei fruit en groente kun je laten ontkiemen en oppotten tot nieuwe plantjes. Zo heb ik bijvoorbeeld dadelpalmen, citrusplantjes en een avocadoboom gekweekt van supermarkt groente. Hele duurzame kamerplanten dus. ūüėȬ†Wanneer je je eigen planten, groentes of fruit wil gaan kweken op deze manier voor consumptie is het het beste om biologische producten uit de supermarkt te gebruiken.¬†

Een andere plant, of eigenlijk een wortel waar je heel veel mee kan is gember! De afgelopen weken ben ik gaan experimenteren met het fermenteren van gember. Ik heb zelf gemberbug gemaakt. Dat is een fermentatie van gember, water en suiker. Dit is een natuurlijke starter om je eigen frisdranken te maken, zoals bijvoorbeeld gemberbier. Het gistingsproces blijft doorgaan zolang je het af en toe blijft voeden met wat gember en suiker. Door aan deze gemberbug water en andere ingredi√ęnten toe te voegen kun je een grote variatie aan frisdranken brouwen die geen onnatuurlijke conserveringsmiddelen bevatten en lekker sterk van smaak zijn. Je bespaart zo natuurlijk ook een hoop plastic flessen.¬†

Daarnaast kun je zelfs je eigen gember kweken met een stuk wortel uit de winkel waar een aantal knopjes aan zitten. Gember groeit in een tropisch klimaat, dus op dit moment is het verstandig om hem binnen in een pot te kweken. Ik heb dit nog niet eerder gedaan, maar wanneer ik mijn eigen gember kan kweken voor mijn gemberbug en gemberbier is dat helemaal circulair natuurlijk en zeker het proberen waard! 

 

Recept voor gemberbug

Download hier het recept als PDF.