Kerstbomen in het Moreelsepark

Wat doe jij met je kerstboom?

De feestdagen zijn voorbij. Langzaam worden de dagen weer langer, en verdwijnen de gezellige kerstlichtjes. De kerstboom wordt afgetuigd en gaat de deur uit. Wij kijken buiten om ons heen en zien veel kerstbomen afgedankt liggen. Voor ons een vervreemdend beeld omdat we een versierde kerstboom juist associëren met warmte en gezelligheid. Gemeente Utrecht haalt de bomen op en maakt er compost van. Nog steeds vinden we het zo zonde; de boom groeit voor jaren en wordt na een paar weken in huis te hebben gestaan gedumpt aan de straat. Reden voor ‘Onkruid bestaat niet’ om in actie te komen!

Wij zien kansen in de afgedankte kerstbomen. Het is een moment om met voorbijgangers in gesprek te gaan. Iedereen ziet de bomen liggen. Tijdens een interventie in het Moreelse Park in Utrecht koken we recepten met de kerstbomen die mensen naar het inzamelpunt brengen. We maken badzout, dennenolie en dennentopjesmosterd. De mensen kunnen thee en tonic proeven, gemaakt van kerstbomen. In samenwerking met Elsje Bruijnesteijn gaan we in gesprek met de voorbijgangers van het Moreelsepark.

Bekijk de video hieronder om te zien hoe de kerstboom interventie in januari is verlopen.