Zomer: Brandnetels

Een prikkelende plant

Nieuw seizoen, nieuw onderwerp! De brandnetel, een prikkelende plant. Die daardoor voor irritatie kan zorgen. Maar wist je dat deze plant op veel manieren ook heel nuttig is? De komende weken onderzoeken en experimenteren wij met brandnetels. We zullen een aantal recepten voor jullie schrijven, deze testen én delen. We zullen een aantal van de recepten voor brandnetels op deze pagina zetten. Houd onze website in de gaten voor ons proces.

Wist je dat de brandnetel al duizenden jaren lang wordt gebruikt als geneeskrachtig kruid? Al in het oude Egypte geloofde ze in de gezondheidsvoordelen van deze plant. In het Latijn heet de plant Urtica, wat branden betekent. De Griekse arts en filosoof Hippocrates (460 – 377 voor Christus) en zijn volgelingen beschreven toen al 61 remedies voor allerlei lichamelijke klachten met brandnetels. In de jaren daarop is de brandnetel een krachtige plant gebleven, verre van onkruid dus!

De brandnetel kan op veel manieren verwerkt en gebruikt worden. Als voeding voor mens en dier bevat hij veel vitamines. Brandnetel thee is een makkelijke en veel voorkomende manier om brandnetel te verwerken. Maar je kunt er ook textiel van maken en ook voor dieren is de plant van veel waarde. Dieren in het bos eten de plant graag en veel insectensoorten zoals dag- en nachtvlinders, wantsen en allerlei kevers zijn afhankelijk van de brandnetel. Kom je hem tegen buiten of in de tuin, laat hem dus lekker staan als hij jou niet in de weg staat.

Wil jij zelf ook aan de slag met de brandnetel? Wij zijn hem op meerdere plekken rond Utrecht tegen gekomen. Zelf hebben wij hem geplukt in Park Oog in Al, rond de Maarssenveense Plassen, het Majellapark, Noordse Park en langs de Cremerstraat. Je hebt veel kans om brandnetels tegen te komen aan waterkanten, bermen, bosranden of wild begroeide gebieden. Zorg wel altijd dat de plek waar je ze plukt schoon is en was de planten goed voor je ze gebruikt in recepten voor voeding of verzorging. Tip: draag tuinhandschoenen (en lange mouwen)!

Recept brandneteltouw

Recept brandnetelgier